Amerikansk cookiecake
175 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl farinsocker
1 ägg
1 ½ tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1 dl havregryn
3 ¾ dl vetemjöl
150 g mörk eller ljus choklad, hackad
Garnering
1–2 msk hasselnötter, hackade
Till formen
smör
kokos
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Hacka chokladen och nötterna grovt.
3. Vispa smör, socker och farinsocker pösigt i en bunke. Blanda ner ägget.
4. Tillsätt bikarbonat, vaniljsocker, salt, havregryn och vetemjöl. Blanda ihop allt till en deg. Blanda ner chokladen.
5. Tryck ut smeten i en smord och bröad (kokos eller ströbröd) stekpanna, 22–24 cm i diameter, eller en springform i samma storlek. Strö över nötterna.
6. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt kakan svalna i formen. Servera gärna med vispad grädde eller vaniljglass.